© Simpals

Festivals. Anim Est. Romania.

Ca să nu mă plictisesc în  timp ce voi  creaţi scenariul celui de- al treilea film, şi ca  să nu încurc animatorii să lucreze la desenul animat am decis să merg la festivalul Anim Est în România. Şi ca să nu  merg cu mîna goală – a luat primele  nostre două filme, la acest festival.

Diplome, desigur, nici una nu au luat, nimeni nu a solicitat autografe, în limuzine nu ne-au plimbat – în general, am fost trataţi în mod destul de adecvat. Festivalul a adus mult mai mult decît o diplomă. El a adus  Cunoştinţe:

1

Concluzii semnificative:

          1. Nu la fiecare festival ar trebui să mergem. Festivaluri de animaţie, aşa cum s-a dovedit a fi,sînt de o mare varietate: de la concurenţa amatorilor pînă la bătăliile marilor studiouri. Acest festival a fost doar o competiţie a amatorilor-singuratici.Desigur noi deasemenea suntem amatori,dar noi nu sunt unici. Noi suntem un studiou. Totuşi nu fiecare festival apreciază calitatea prezentării. În acest caz, de exemplu, a fost apreciată  ideea filosofică interesantă. Cu alte cuvinte, Arthouse depresiv prevala la festival. Noi cu filmele noastre uşoare, desigur ne evidenţiam dintre toţi.

        2. Urgent trebuie de învăţat limba engleză! E nevoie urgent de învăţat nu numai  de a gesticula în limba engleză, dar şi de a o comunica fluent.
       3. La festivaluri ar trebui să meargem cu siguranţă. (dar nu la oricare! A se vedea p. 1). La festival veţi vedea un număr foarte mare de persoane implicate în animaţie, comunici cu ei, înţelegi cît de pasionaţi sunt oamenii  şi Outlook calitativ se  schimbă în bine.

     4. În timpul festivaluri e  cel mai uşoar să afli despre festivalurile  viitoare, de măsura  prestigiului lor şi aşa mai departe. De exemplu, am aflat despre festivalurile din Franţa, Spania, Germania, unde faptul că apari în lista scurtă este deja un succes proporţional cu ramura de la Cannes. Am fost invitaţi la festivalul de la Bruxelles, unde vom merge, probabil, în februarie 2010.
        5. La festivaluri nu se merge pentru premii, şi anume, pentru comunicare şi găsirea  unor contacte şi relaţii, inclusiv cu potenţialii investitori. Şi, de asemenea, pentru a relata despre proiectul nostru. De exemplu, despre noi au  scris câteva edituri din mass-media românească.
       6. Suntem la poalele unui munte imens numit Animaţie. Şi urcarea spre vîrful acestui munte  nu e numai necesar, dar şi interesant. Chiar dacă şansa de a ajunge în vîrf  este foarte  mic. Dar, urcarea spre vîrf  o vom începe,sau am inceput-o deja.

4

 Concluzii mai puţin importante:

1. În România acum nu există nici un studio de animaţie. Într-un fel, este foarte surprinzător.
2. Bucureştiul şi Chişinăul sint oraşe  gemene. Şi acolo, şi aici nu există absolut nici un loc de parcare. Şi aici şi acolo nu e chiar atît de curat. Dar, Chişinăul, evident,e mult mai înverzit. Dar, în plan arhitectural  Bucureştiul ia o sută de puncte mai mult. Şi în planul personajelor  desenului nostru animat de asemenea. Ţiganii de un colorit deosebit în Bucureşti,tocmai îţi  încîntau privirea.

3. Românii  sînt  nişte oameni foarte educaţi, politicoşi şi vorbăreţi. Cel puţin,eu  am dat peste astfel de oameni.
4. Baieţi din anumite motive  sint îmbrăcaţi mult mai strălucitor decît fetele. Este inexplicabil, dar impresia creată este asta. Poate doar nu am avut noroc, sau poate fetelor cunoscute de către mine la Bucuresti.
5. Metroul din Bucureşti e un vagon continuu,un fel de salam lung. Foarte convenabil.

Dar dacă serios, mi-a amintit foarte mult, cum în 1997, m-am plimbat prin oraşul Chişinău, cu primul meu film 3D, făcut la calculatorul  unui prieten, intram practic în fiecare birou şi prezentam cum pot face eu publicitate. Apoi, peste o lună de la începutul  căutărilor, după sute de eşecuri, am găsit primul meu client. Acest lucru a şi  determinat viitoarea  mea cale în grafica 3D şi animaţie.
Acum, situaţia este foarte asemănătoare, cu excepţia faptului că în loc de birouri, am de gând să particip la festivaluri. Să vedem ce se va întîmpla …

36 de păreri la “Festivals. Anim Est. Romania.

 • я первый чтоле? Дима поздравляю! только че то я на неродине молдавский подзабыл, нельзя ли russian version следующим постом?

  abrek
 • все понял. надо нажать нужную кнопку в правом верхнем углу экрана :)))) метро в бухаресте намного луше и дешевле чем наглотаксисты, которые дерут втридорога там:) Румыны действительно отлично общаются на инглише, поэтому руссишу, мало мальски знающему инглиш вполне просто соориентироваться по городу. любой жандарм обьяснит куда идти:))))))))) а насчет фестиваля – не все артхаусное – кино!(с) и не все и из авторского можно смотреть, поэтому надо выбирать нормальные фесты:)

  и вообще благое дело делаете! удачи и успехов!

  abrek
 • прикольно ))
  эта овца сивмол фестиваля? ))

  Eric Lazzy
 • колоритных бухарестских цыган нам тут не надо.
  а про фестиваль – молодцы.

  sfepa
 • Eric Lazzy я кроме овечки вижу и ядерные боеголовки:)…не удивляюсь тому что циган выделялся из общего ряда… детали поездки и вообще описание похожи на правду, не то что пиксар(извините)

  sasa_ce
 • …не удивляюсь тому что циган выделялся из общего ряда … это я в хорошем смысле, циган же лучший

  sasa_ce
 • hmm, am fost la cinema Patria, în ultima noapte de festival, în primele rânduri, alături de nişte prieteni entuziaşti. pe rândul din faţa noastră erau nişte vorbitori de rusă.

  animaţiile mi s-au părut destul de eterogene şi multe (prea multe, după gustul meu) aveau o tentă exagerat de suprarealistă. am plecat din cinematograf destul de iritat. şi, evident, nicio animaţie românească, ceea ce e destul de frustrant.

  baftă cu "Ţiganul"!

  stranum53
 • Succes cu proiectul vostru si va doresc sa ajungeti la fel ca serialul "The simpsons" si chiar sa il intreceti ca popularitate! Pt. ca proiectul este foarte original! SUCCES!

  Ciprian
 • действительно овца – это символ фестиваля

  Сергей Кириллов
 • Fratilor sunteti fantastici!! Daca vreodata o sa am destui bani am sa particip la nebunia voastra.

  ionut pavel
 • Mult succes baietzi ! Nu conteaza ce limba vorbitzi romana sau rusa, important ca sunteti din MOLDOVA !!!

  gicu_md
 • sasa_ce, ядрёные боеголовки это голова овцы.. боятся овец (после SVENa) наверно ))
  Сергей Кириллов, спасибо ))

  Eric Lazzy
 • Молодцы. Поскорей бы увидеть мульт!

  Slonopotam
 • ….ну я понимаю что овечка символ фестиваля, просто болльно на боеголовку похожа, сами присмотритесь, зачем овечке на лоб рог треснули, и почему нет ни рта ни носа, и почему эти овечки в воздухе :))

  sasa_ce
 • Inainte de pensionare am fost inginer mecanic si mi-a fost usor sa invat programele din Autodesc (Autocad , 3D Max. si putin din Maya , care seamana intre ele ).
  Cu detasarea diletantului am facut ceva animatie ,dar fiind singur a mers mai greu . Acum am proiectat pe un cap facut in 3D in 3D Max . poza unui om si mi-a iest destul de bine ! Stiind despre ce-i vorba cred ca v-ati angrenat intr-o munca foarte grea , dar foarte frumoasa . Mi-a placut ce ati prezentat pe site . Succes ! Lucrati in Maya , Nu ?
  Chiriac Mihai , Onesti jud. Bacau

  Chiriac Mihai
 • Salut!

  Sunt la curent cu munca voastra, am fost si la Animest, am vazut cam toate scrut-metrajele din sectiunile Mozaic si Competitie si pot sa spun ca sunt de acord cu tine atunci cand spui ca fiecare festival este diferit.
  Intr-adevar, fiecare festival este diferit, iar Animest nu pune pret pe calitatea animatiei (asa cum ar trebui de altfel) ci mai mult pe subbstratul, eventual filozofic, al povestii. Este totusi un loc propice pentru a intalni oameni si a stabili legaturi; asta este cel mai important pana la urma :)_

  Felicitari inca odata pentru munca pe care o depuneti acolo la Simpals si sper sa auzim numai de succese.

  Marcel
 • GASITI-VA UN TRADUCATOR RUS-ROMAN K LUMEA!!!
  succese!

  valera
 • а что за остатки завтрака у волошина на рубашке ? :)

  дуд
 • Nu intelegi Romina treaba ta
  invat-o

  stefon
 • Молодці!Не дочекаюсь мульта!!

  omen1245
 • А хто з них хто?

  omen1245
 • да да, и у штирбу в кормане :)

  sasa_ce
 • Благое дело, верно! С нетерпением слежу за вашими успехами! Если в России будет премьера – обязательно куплю туда билет!
  Молодцы, парни! Так держать!

  Zik
 • coooool!

  dunkel
 • foarte foarte misto proiectul vostru, cand va fi gata poate avea un impact pozitiv mult mai mare relativ la perceptia tiganilor decat orice alte proiecte cu bani europeni care au fost desfasurate pana acum in Romania.

  V-ati gandit si voi la o linie similara de finantare?

  Succes!

  pax
 • Hi! would you like to exchange link with us? If yes, please contact at mairahashmi@gmail.com, or visit contact us page at http://www.contentcreatorz.com/. Also, I would like to write a post for your blog as for free, with my name and link to appear on that. If you allow me to do that, it will be an honor. Also, if you want to make a guest post to my blog, I will be highly interested. Looking forward to talk to you further about it.

  contentcreation
 • Меняйте название "циган" на "молдаван" (как минимум, ведь правильное "молдаванин" не звучит и будет вам щастье )

  Агентство PMA может взяться за раскрутку этого дела ;))

  Sever
 • Nice, very nice.
  It is your first experience due so long time on animation.
  I think it is just first step , which can help you to understand that you are not alone, you are not gods and who can help you.

  BTW: Happy holidays

  Sergey
 • Фестивали, кстати, можно не только посещать, но и … организовывать… :)

  Stan
 • oau, comentarii aproape numai in limba rusa?!
  oricum am vrut sa spun ca faceti o treaba buna, animatiile sunt interesante si calitative, si straduitiva ca desenele voastre animate sa fie in limba romana, ca totusi sunteti din Moldova nu din Rusia. Asa o sa cunoasca si rusii doua limbi ca si noi.

  g
 • Google Translate ….

  Punctul 2 : Invatati limba romana mai intii si pe urma engleza :) succes.

  aster
 • Imi place modul tau de a scrie si de a povesti, foarte fluent si foarte simplu. Bravo! Succes!

  ttt
 • suntetzi forte bravo… ash vrea mult sa ajung si eo pe-acolo !
  animatzia e un lucru forte ruptos si tre de bagat multa dorintza si suflet in asta…
  BAFTA!!!

  anatolius

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *