© Simpals

Pentru prima dată la şcoală

Main

Iată c-au zburat primele cursuri de bază de la Şcola Monştrilor, examenele s-au finisat, notele sunt expuse, iar noi suntem gata să tragem anumite concluzii.

Rezumatul cursului:

50 perechi de blugi uzaţi

42 creioane roase

2 crize de nervi (le-a suferit directorul şcolii şi administratorul)

O inscripţie pe perete “Aici a fost Vasea. P.S. Vasea-Monstru”

Un computer capricios cu metode proprii de predare

10 mouse-uri torturate

98 Monştri noi

Volumul exact de cafea servită şi numărul ţigărilor fumate n-am reuşit sa le stabilim

urok

Toţi băieţii veniţi, au fost total diferiţi, aveau diferite nivele de formare. Unii din ei, la început, nici nu ştiau cum să utilizeze computerul, dar pe parcursul studiilor au însuşit un software destul de complicat, iar la sfârşitul cursului au prezentat un rezultat excelent. Practica a arătat că dorinţa este prioritară.

urok2

Uneori, creatorii noştri erau atît de emoţionaţi de propriile capodopere, că uitau să apese butonul “Save” şi tot proiectul se ducea de rîpă, fiind nevoiţi să-l creeze din nou. În schimb, la sfîrşit înţelegeau că bucuria lor e de două ori mai mare după rezultatele obţinute.

Mulţi dintre ei de bucurie, uitau şi USB-urile cu lucrările făcute pe masa de lucru la Şcoală.

Urok1

Урок

În special harnică s-a dovedit a fi grupa 2D. Aceşti băieţi neastîmpăraţi se reţineau pînă-n noapte, vrăjind asupra capodoperelor sale. Iar la sfirşitul orei, printr-o mişcare uşoară a creionului, pupitrele de culoare albă, deveneau – gri.

Urok3

Unora dintre ei, un curs li s-a părut puţin, ei au hotărît să înveţe la două cursuri paralel, între timp au susţinut ambele examene şi au fost în rîndul celor mai buni studenţi din domeniul lor.

Kol

În fine, cineva a muncit mai mult, cineva mai puţin, important că pe parcursul acestor două luni fiecare a înţeles pentru sine unde/pentru ce a venit şi ce vrea să ajungă în viitor.

Урок2

people

În plus, băieţii noştri s-au prezentat activ inclusiv în activităţile extraşcolare. În acest scop, au fost inventate concursuri mai puţin obişnuite: “Concursul WC-urilor” şi “Ce moarte stupidă!”

Final

Сâştigătorii noştri

Toilet

Death

Iată ce spun despre primii absolvenţi însuşi profesorii:

gena  Ghenadie Dochien

Am obţinut experianţă, desigur, a fost şi interesant. Pînă acum, n-am fost în pielea profesorului, nici nu mi-am imaginat. Fireşte, nu toţi au ajuns în final. Acest lucru este normal, mulţi au venit doar din curiozitate, au văzut ce şi cum, şi-au zis – “Nu e pentru mine”. Au venit şi persoane gură-cască (persoane stranii, dac-aş spune aşa, mai moale), dar numărul acestora a fost minimal, în principiu, asta ne bucură. Restul – Bravo! Nu e vorba în aceea că toţi au devenit la sfîrşit geniali sau ceva de genul acesta. Principalul, e că în ochi le-a apărut un interes real, drept că nu chiar aşa cum a fost cu două luni în urmă: “Wow! Ce imagine frumoasă! Dvs. Aţi desenat aşa ceva?!” Nuuu, acum deja e vorba de un interes conştient, băieţii au făcut un pic cunoştinţă cu bucătăria internă a procesului, şi le-a apărut deja o atracţie spre cunoştinţe concrete! Ceea ce poate doar să ne bucure!

andrey

Andrei Orehov

Ce pot spune despre şcoală? Interesantă a fost încercarea de a fi în rolul lui “sensei”, am încercat să aduc la cunoştinţă altora ceea, de care sunt mîndru. Cel mai mult mi-a plăcut aşa zisul examen, care expunea clar despre cunoştinţele care le-a însuşit persoana, într-o perioadă scurtă de timp. Am fost copleşit de bucurie de faptul că studentului i s-a primit ceea ce şi-a pus drept scop, că nu a lăsat baltă scopul său, atunci cînd ceva nu-i ieşea. Era evident, cine a fost încîntat de curs, şi cine nu. Cineva a făcut lucru în loc de scuze, dar cineva a depus TOT sufletul în proiect şi cu mîndrie povestea cum a rezolvat el o problemă cu care s-a confruntat, sau alta. Sper că, scînteea creativităţii aprinsă în aceşti oameni nu se va stinge şi ei vor continua să creeze folosind acele cunoştinţe care-am reuşit noi să le dăm. Mult noroc vouă băieţilor! Succes :)

denis

Denis Chiriliuc

Băieţii au primit o bază bună în cursul de compositing. Ciudat, mi s-a creat impresia că de folos cursul a fost pentru acei studenţi care au fost iniţial familiarizaţi cu programele, deja pe parcursul programului şi-au consolidat cunoştinţele, au învăţat să utilizeze eficient diverse instrumente şi efecte pentru a le utiliza pe parcurs raţional, pentru a rezolva scopurile propuse iniţial. Începătorii au depus tot efortul pentru a ţine pasul în rînd cu alţi studenţi, aşa cum programul era destul de încărcat. În ansamblu, sunt satisfăcut de rezultatele tuturor grupelor, chiar am rămas surprins de calitatea unor lucrări de la examen. Sper că, ei vor continua să crească în acest domeniu şi vor deveni specialişti calificaţi.

Desigur că, am încercat să aflăm însuşi de la absolvenţii Şcolii Monştrilor (mai bine zis, însuşi de la cei care se fac vinoveţi pentru întreaga creaţie) despre cele învăţate:

Evghenia Tvorjinscaia. Cursul de bază “Grafica 2D”

TvorjSunt fericită c-am avut posibilitatea de a învăţa în cadrul programului Şcoala Monştrilor . Aş vrea să menţionez aspectele pozitive:

1. Sunt excelente condiţiile pentru învăţare.

2. Materialul didactic este redat explicit de către profesori.

3. Iniţial m-au surprins componentele tehnice de pe masa de studii, au fost utile şi comode pentru lucru.

Ce ţine de aspectul negativ – aşteparea certificatului de studii :)

Anton Şveţov. Cursul de bază “Compositing”

Shvezov

Cînd am decis să merg la acest curs, aveam idee clară încotro şi pentru ce mă duc. La fel, aveam deja un pic experienţă de lucru în programul After Effects. Pe parcursul orelor de curs, desigur, am descoperit multe lucruri noi şi-am reuşit să-nţeleg structura şi numele a diferitor instrumente.

Singura dorinţă e ca pe viitor, pe parcursul orelor sa fie prezentate posibilităţile tehnice a diferitor instrumente prin exemplu diferitor clipuri şi filme renumite.

Sunt pasionat de domeniu efectelor, montajului şi a graficii computerizate, de aceea am şi ales compositing. Mai departe planific să merg la cursul avansat de compositing şi sper, că dvs. să ma ajutaţi să-l trec cu interes şi folos.

Tatiana Orlova. Cursul de bază “Grafica 3D” şi “Grafica 2D”

Orlova

Despre proiectul “Ţiganul” am aflat cu mult timp în urmă de la cunoscuţi. Mai tîrziu pe portalul on-line am văzut anunţul despre Şcoala de Animaţie şi Grafică Computerizată. Am completat ancheta, am trecut un interviu, am făcut un test de creativitate şi am fost înscrisă la Şcoală, la ambele cursuri o dată – Grafică 2D şi 3D. La cursul de grafică 3D am fost în rîndul persoanelor bugetare.

Cu programele de modelare tridemensionară (Maya, 3dmax etc.) pînă acum nu am fost familiarizată. După prima oră de curs am avut impresia că nu mă voi descurca. Dar, analizînd mai detaliat programul, s-a dovedit a fi invers. Programul Photoshop l-am cunoscut pînă la cursul de grafică 2D, dar pe parcursul studiului am aflat componente tehnice noi.

Spre deosebire de cursul de grafică 3D, cursul 2D a avut mult mai multe ore practice. Aş recomanda ca numărul acestora să fie un pic redus şi înlocuit cu ore care-ar conţine material didactic nou. Dar pe de altă parte, la orele practice, prin greşelile efectuate de mine şi datorită comentariilor, observaţiilor din partea profesorului, am învăţat multe lucruri noi.

Gheorghii Tihonciuc. Cursul de bază “Grafica 2D”

Tihonciuk

Pe parcursul cursului am învăţat multe. Am mai studiat Photoshop-ul, dar multe detalii le-am uitat. Datorită cursului, în capul meu lucrurile s-au restabilit. Cadrele didactice sunt nişte personalităţi minunate, sunt profesionişti. Teza proiectului “Ilusionistul şi magiile sale” pur şi simplu mi-au explodat creerul şi m-a costat: o noapte nedormită, 20 de ţigări fumate, 4 ceşti de cafea servite. În viitor planific să fac ceea de ce mă ocup din copilărie, numai că deja voi desena profesionist. Un sfat celor ce vor să vină la cursuri – dacă-ţi place asta, nici nu ezita!

Ei bine, succes tuturor absolvenţilor şi ne revedem la Cursurile avansate!

23 de păreri la “Pentru prima dată la şcoală

 • там действительно прикольно!!!!

  я
 • Это самые лучшие курсы!!!! Я говорю как студент Школы Монсторв!

  Stas
 • Молодцы ребята! Почёт вам и хвала!

  Олег Павлович
 • Я бы тоже, с удовольствием, прошёл такой курс (только по 2D)

  Олег Павлович
 • Va rog scriti adresa scolii :)
  Va urez succes la toti, si sper din suflet sa creati adevarate capodopere.

  Damin
 • жалко, что вы ну ООЧЕНЬ далеко, я бы тоже был не прочь пройти некоторые из этих курсов!

  OlorIn
 • что с картинками?!

  vic
 • Как же я вам завидую)))
  А кого-нибудь из выпускников пригласили работать над "Цыганом"?

  Ирина
 • очень рада за всех окончивших такие замечательные курсы, сама бы с удовольствием пошла бы. одно огорчат – картинки у меня не грузятся с вашего сайта – проверено firefox и chrome.

  sgu6enka
 • Жаль что мне с Тирасполя добираться нереально 3 раза в неделю, очень хочется к вам попасть…

  sgu6enka
 • Картинок не видно :

  Chubaka
 • Валик Наку рулзз. Кстате где его впечатления от первого выпуска? О_о

  Гость
 • unde sunt imaginile?de ce nu se vad?

  ion
 • надеюсь новые силы прибавят ходу в создании "Цыгана"

  саша
 • Поздравляю,!!! Ужасно завидую, (я из Одессы) жаль что нет он-лайн курсов Очень хочется Анимашку делать !

  Кирилл
 • Imaginile se vad foarte bine dar sint cam mici ):
  P.S. Gogle Chrome )))

  Vanea
 • Про курсы в школе еще не закончились, только после их окончания будут определены выпускники, которые смогут поработать над "Цыганом". Удачи всем!!!

  Сергей Кириллов
 • Жутко интересно! :)))

  Alexandrovna
 • мой друг ходит к вам на курсы, он просто в восторге!!! Особенно от Сердара. При каждой нашей встрече рассказывает как у вас здорово и какой хороший коллектив! Удачи вам всем при создании лучшего мультика в истории Молдовы!

  Alex
 • kiar e super imi place

  vika
 • as vrea si eu sa fac cursu ista dar nu pot,pentru ca mam mutat in Italia shit

  Dragon
 • Ну покажите чему вас научили.Хотелось бы глянуть на работы учеников ).

  Jktu
 • Salut ! As dori sa colaborez cu voi la acest film in desen animat in calitate de sonorizarea personajelor ( daca corect mam exprimat). Cindva o presoana sa apropiat si mia propus asa ceva ( cu 3 ani in urma la Chisinau).Am lasat telefon de contact si nici un sunet nu ma primit.La moment sint stabilit cu trail la Moscova , am primit aici cetatenia si aici miam format familia, dar as vrea sa aduc si eu un aport la desenul animat moldovesc. Astept raspunsul vostru. LA toti cei implicati le doresc sa va fiei intrun ceas Bun.

  Ion

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *