© Simpals

Cine trăieşte în cort?

598642_457428877640516_147449050_n

Astăzi, o să vă povestim despre un alt personaj. Despre cel care permanent locuieşte în cort. Pentru el, cortu-i casa natală şi pentru nimic în lume la ea nu va renunţa, indiferent de alte comori.

Faceţi cunoştinţă — Spiriduşul din Cort.

 

Acest personaj este interesant nu doar pentru povestea sa, astfel de istorioare el are mai multe.

- Cum poate fi aşa ceva?- ma veţi întreba.

- Simplu.

Doar istoria şi aspectul său exterior au fost inventate în studioul nostru, dar nu de pictorii noştri, dar de studenţii şcolii noastre de grafică computerizată. Crearea personajului a fost o sarcină din testele definite în procesul de învăţare.

În general, sarcina era următoarea:

Inventarea personajului.

Nu uitaţi să redaţi istoria lui.

Testaţi eroul obţinut.

Aşa dar, lucrarea de control a fost realizată, evaluată, e timpul să vedem ce s-a primit.

 

1. Musteaţă Oleg

Acest Spiriduş provine dintr-o familie de croitori calificaţi. Atunci cînd stăpînii lui nu se isprăveau cu lucru, Spiriduşul în secret le ajuta şi lucrul prospera. Dar un incendiu a distrus totul şi Spiriduşul s-a pornit să-şi caute o altă locuinţă. Pe drum l-au luat nişte ţigani nomazi. La început Spiriduşul dorea să ajungă la oraş într-o companie bună, dar varietatea şi calitatea ţesăturilor din corturile ţiganilor l-au impresionat şi el a hotărît să rămînă. Dar ţiganii — oameni ageri la minte — i-au dat Spiriduşului nu numai adăpost şi masă de prînz, dar şi lucru — el le confecţiona şi le repara hainele.

Dar şi Spiriduşul are caracterul său. Ocazional, el îi răsfaţă pe stăpîni cu ţesături alese, însă… dacă e înfuriat, poate face diferite şmecherii: poate coase manşeta de alte haine, poate lipi pălăria de pantaloni sau în genere poate scoate toate aţele din haine.

 

2.  Buga Alexei

Bunicul Ghili spune la toată lumea, că numele lui în traducere înseamnă cîntecel, iată şi el e la fel de naiv, bun şi permanent vesel. Trăia Ghili într-o ladă de zestre plină cu turbine turceşti, la nişte stăpîni care locuiau şi lucrau în Maroc.

Odată, cînd stăpînii lui pluteau spre Europa, Ghili a căzut din ladă.

Bătrînelul mai întîi a tras o sperietură, apoi a găsit lădiţa, s-a strecurat în ea, dar, a dat greş. Aceasta s-a dovedit a fi lada unor ţigani nomazi. Dar şi acolo s-au bucurat de el — bătrînelului  curajos cu fes îi place să cînte la vioară. Ghili niciodată nu pierde speranţa ca să-şi reîntîlnească stăpînii şi în memoria lor permanent poartă turbina.

3. Fana Constantin

În trecut Elf locuia şi lucra la un fierar bătrîn. Erau prieteni buni. Odată stăpînul a hotărît să-i facă cadou lui Elf un cal. Trebuie de remarcat un lucru, dacă stăpînul îi aduce în dar slujitorului un cal, atunci acesta (conform Codului Muncii al Elfilor) primeşte libertatea. Dar, calul care i l-a dăruit fierarul a fugit, lăsînd în amintirea sa doar o potcoavă. Acum Elf trebuie să ia o hotărîre: sau rămîne în casă cu amicul fierar, sau trebuie să plece în căutarea calului care era cît pe ce să-l primească în dar.

 

4.  Tihonciuc Gheorghi

Phuro e atît de bătrîn, încît a pierdut şi numărul anilor, nu mai ştie ce vîrstă are! Spiriduşul a apărut o dată cu primul foc, o dată cu prima peşteră şi cu primul om pe pămînt. În tot acest timp, el îşi însoţeşte stăpînii. Phuro are un sac în care pastrează cîteva din lucrurile foştilor stăpîni.  E naiv, dar înţelept; preferă să glumească, dar nu la momentul potrivit;  îşi adoră stăpînii, dar face şmecherii.

 

Phuro, le dăruie stăpînilor cîte-un clopoţel, cînd aceştia sună îl pot «chema» şi Phuro vine. Dar casa lui Phuro a ars şi spiriduşul s-a pornit în călătorie. Acum, cînd el nu mai este legat de un loc anumit, casa lui — e Lumea din jur. Iată că Phuro visează să afle, cum e această Lume?

 

5. Pistruga Elena

Frumosul Grafo! E cunoscut ca un Don Juan în rîndul domniţelor-spiriduşe. E roşcat, impulsiv, dar milostiv. Gafo permanent e gata de aventuri. În schimb codiţa lui, nu-şi susţine stăpînul. Cînd stăpînii lui Grafo au trecut la altă casă, pe spiriduş l-au uitat să-l ia cu ei. Grafo a rămas de unul singur. De atunci îi vorbeşte codiţei, îi cere sfaturi şi-i respectă opinia.

Pasiunea lui – e mărgelele, şi în genere, tot ce luceşte. Cîndva, Grafo a furat de la stăpîni o brăţară în speranţa ca aceia îşi vor da seama şi se vor întoarce, sau cel puţin îl vor lua cu ei, dar acest lucru aşa şi nu s-a mai întîmplat. Supărat Grafo şi-a împletit în păr  mărgele din brăţară şi a pornit-o razna, încotr-o îl duceau ochii. Aşa l-au  găsit ţiganii.

 

6. Crescenco Pavel

George e un spiriduş fermecat. Are păr şi mustaţă magică. De  ce magică? Pentru că potrivit legendei, este un meşter universal!  Mustaţa lui e ca un fir puternic de aţă, cu ajutorul ei spiriduşul poate coase şi repara. Picioarele lungi sunt ca a doua pereche de mîini, îl ajută să accelereze procesul de lucru. Urechile lui sunt adevărate locatoare acustice, aude pericolul de departe.

Spiriduşul are o fobie. Cînd fură mîncare de la stăpîni, se teme să nu fie prins. Dar frică cea mai mare – e ca această mîncare, să nu fie furată de curcanul Ilo, deaceea ei permanent sunt în conflict.

7. Danilesco Artiom

Bătrînul Kabelo provine de pe Peninsula Iberică. Acolo numele lui semnifică «Fir de păr». Este vrăjitor şi magician, dar e parţial Învăţat, deaceea magia sa nu funcţionează întotdeauna, uneori toate lucrurile iau o formă inversă.

Părul pentru Kabelo înlocuieşte bagheta magică, îl ajută să vrăjească, în funcţie de starea  de spirit şi magie, acesta dobîndeşte o formă sau alta.  Foştii stăpîni a lui Kabelo, i-au dăruit cel mai valoros lucru — un inel de argint pentru şerveţele. Şi iată că de atunci, Kabelo vrea să ştie, de unde acest inel are atîta putere magică?

 

8. Uscova Alexandra

Cu mult timp în urmă, din colbul şi gunoiul mărunt a unui cuptor vechi, a apărut un spiriduş. S-a născut el bătrînel, cu o barbă bogată şi cu riduri moi. Cuptoul i-a dat şi nume — Grofo. În timp cît spririduşul creştea, cuptorul îi povestea istorii despre viaţa oamenilor. Şi iată, cînd spiriduşul a ieşit din sobă şi a văzut oamenii, i-a îndrăgit din tot sufletul. Dar timpul, i-a luat cuptorul lui Grofo, şi în pragul morţii, cuptorul i-a povestit despre o căciulă magică, care îi dadea stăpînului putere, credinţă, speranţă, chiar şi răspunsuri la toate întrebările. Grofo nu l-a crezut. «Cum aşa? Putere omul trebuie să caute în familie!». Şi Grofo a mers să-şi caute o altă casă. Odată, prin luptă Grofo a salvat un greier de la o broască, acesta trebuia să devină cina mioarcei. Greierul a devenit prietenul lui Grofo. Ambii căutau casa în care domnea durerea. Atunci cînd Grofo şi greieraşul le dăruiau stăpînilor putere şi speranţă, pentru ca aceştia să trăiască fericiţi mai departe, prietenii părăseau casa. Numai greieraşul ştia de unde Grofo sustrage speranţa pentru un viitor mai bun, privind pe furiş la cuşmuliţa din lat.

 

 

9. Lopuşanschi Alexandr

Prioritatea lui Focuşor e să îngrijească gospodăria. Uneori, el poate lua chipul stăpînului său, pentru ca animalelor şi păsărilor să nu le fie frică. La ale lui e zgîrcit, orice cheltuială îl supără. Des mormăie sub nas, dar în adăncul sufletului e grijuliu şi bun.

Corpu-i acoperit cu păr. Focuşor îşi ajută stăpînul şi în casă, poate avertiza orice pericol, dar poate face şi smecherii. El vede fiecare lucru mărunt, permanent îşi caută de treabă, pentru ca totul să fie în regulă: ajută muncitorul şi-i corectează orice greşeală.

10. Necitailo Irina

Acesta-i Paliulea. La înfăţişare agresiv, dar blînd la suflet. Paliulea întotdeauna dorea să fie un om obişnuit, numai că înălţimea lui nu depăşea mai mult de un inch. Cei din familia în care locuia Paliulea, îl iubeau, el devenise apropiat, dar spiriduşii nu pot deveni membri de familie.  Şi iată că de Sus,  a căzut Furia asupra lui Paliulea.  Zeii Spiriduşi l-au trimis să cutreiere, aşa a nimerit el la ţigani.   Paliulea tăcut la ale sale, şi de străini îi era frică, se furişa pe sub tufişuri şi printre păpădii. Acolo l-a întîlnit pe Bondarul-vorbăreţ. Interesantă pereche s-a primit. Ţiganii ziceau că Paliulea le va aduce atîta fericire,   încît  nici-un spiriduş nu a adus într-o familie.

 

Iată aşa eroi au obţinut studenţii noştri. Deşi notele au fost expuse, alegerea noastră a fost făcută,  vom avea o mare plăcere să vă auzim opiniile şi sugestiile. Care din personajele oferite vă plac? Aşteptăm cu mare interes comentariile voastre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31 de păreri la “Cine trăieşte în cort?

 • 1,4,6

  mantra
 • Mustyatsa Oleg is my vote. His back story and appearance weaves itself well with some of the other characters that are already part of the story. "Brownies" that help with tasks while others sleep is a well recognized tradition, seamstress skills shows the resourcefulness of the Gypsies, and the playful, Trickster aspect could easily lend some comic relief in the story development. None of the others worked as well for me.
  Paul

  Paul Hartsuyker
 • Поскольку в истории уже есть один мудрый долгожитель, то, на мой взгляд, чтобы не было дублирования персонажей, домовой должен быть молодым, как раз как Домовой Мустяцэ Олега. Да и по стилю он похож на уже существующих персонажей.
  А ещё мне понравились Огонёк и Грофо(8). Оба представляют классические образы домовых: первый – колоритный ворчун с доброй душой, а второй – добряк с интересной иторией, в которого не возможно не влюбиться.

  Ирина
 • Мне больше всего понравился Огонёк и Пхуро. =)))
  Отличные персонажи – по мне =)
  А в мультике будет только Кибиточный или все остальные тоже?

  Олег Павлович
 • Пхуро the BEST

  Moon
 • Phuro imi place cel mai mult.

  Denis
 • Mie cel mai mult mi-a placut de personajul lui Tihonciuc Gheorghi,Phuro – care dupa mine este deosebit de interesant. Super. Bravo Tihonciuk, tine-o tot asa!
  Spridusul N1, a lui Musteata Oleg seamana prea mult cu personajele de la Nickelodeon.

  Alina
 • 1, 8 i 9 :)

  Ola
 • За Домового (Мустяцэ Олег)

  Lena
 • 1.Musteata Oleg! Primul spiridus e preferatul meu :) tare dragut, micutul croitor, un personaj foarte reusit care, fara nici un dubiu, se va bucura de mare succes.

  alex
 • Так как эта семья не единственная, то было бы логично что во многих кибитках есть домовые. А соответственно возможен, раз в год например, "слет домовых", где можно будет увидеть всех этих персонажей и ему можно уделить пару минут в сценарии.

  Юрий
 • Юрий, мне кажется тут можно даже мини сериал сделать, про домовых. Было бы интересно. Ну естественно что бы Цыган и остальные персонажи присутствовать. Однако акцент все цело что бы падал на домовых. Мне вот очень нравится персонаж Алексея. Он такой милый и добрый на вид, даже слегка инфантильный)))

  Alexandrovna
 • Сериал? интересно ;)
  можно, допустим что бы кто то и этих 10-и был злодеем. строил зловещие планы для покорение мира ( естественно, для покорение мира домовых, так как для мира людей уж больно маленький он) . А тут и место для героя найдется, любви и …

  Charles
 • Больше всего понравилась первая история, а так, чтобы однозначно сказать, что какой-то понравился больше всех, не могу.

  Хотя, согласна, что он не должен быть старым.. аа.. ну и толстым тоже нежелательно :D . имхо, разумеется)

  polyarnitsa
 • Я за "родственника", за рыжего ловеласа Грофо :)

  Рыжая
 • достойные ребята!
  Молодцы!
  Крещенко Павел, твой перс особо нра ;)

  nafanea23
 • Довольно неплохо получились персонажи. Необычные и совершенно все разные. Ребята МОЛОДЦЫ!!!

  Клео
 • 9, 3, 6

  Irina
 • Все хороши!

  Tyvaldr
 • 2, 5, 6 и 7!
  2-ой – очень милый дедок!

  Astra
 • Ребята, хотела вас поддержать материально, не вставая со стула, но система оплаты кредиткой не пошла – liqpay требует новый протокол. Поменяйте, что там нужно…

  Astra
 • Из всех пердставленных персонажей больше всего понравился 9й – Огонёк. Колоритный домовёнок получился. Все остальные хоть и нарисованы красиво, но не в тему. 1й похож на туриста, 2й на какого-то казака или татарина, 3й на бродячего цыгана, 4й вообще непонятно что, не то троль, не то гибрид совы и человека… вобщем тоже не домовой, 5й похож на кота, 6й вылитый монгол, 7й странный волшебник из другой какой-то сказки, 8й обычный гном, а 10й похож на лешия или лесного человека, но точно не на домового.

  Dionys
 • apreciez mult proiectul vostru cu animatia made in moldova ..e o rubrica pentru sugestii si propuneri din cite am citit deci sunt simpatice si bine realizate toate personajele dar cred ca ar trebui creati si alti tigani pe linga tiganul principal o satra eventual…..copii cersetori,ghicitoarele sa fie redata natura tiganului in toate ipostazele

  cristi
 • Am văzut promo pe youtube. Felicitări !

  Stefan
 • Bravo creatorilor pentru imaginatia si inspiratia de care au dat dovada. Toate persoanjele au ceva deosebit, insa consider lucrarile lui Musteata Oleg si Pistruga Elena cel emai reusite. Imaginati-va cum ar fi sa asistam la scene in care Grafo are o discutie sufleteasca cu codita lui. :D Mult succes!

  Nastea
 • Toate sunt faine de numa, dar Danilesco Artiom cu Batranul Kabelo mi se pare cel mai potrivit pentru desenul animat.Bravo si bafta in continuare.

  Mishu
 • Tot asa inaainte…

  Cornel
 • Nice.

  cornel
 • да на первый взгляд герои забавные , а как присматриваешся начинаешь замечать недочеты

  Ирина

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *