© Simpals

Curcanul ILO. Primii pași…

rig

Așa cum am promis, vă povestim despre modul în care Ilo a învățat să facă primii pași și ce a urmat după aceasta…

Modelul curcanului este deja finisat. E timpul ca eroul nostru să scuture din aripi și să facă primii pași spre aventură. A mai rămas doar un moment: e necesar să creăm scheletul și să acoperim pasărea cu pene.

 

Începem cu scheletul și rig-ul.

 

Instrucțiunea rig-ului a mers conform planului, pînă am ajuns la aripi.

Da-a-a. Persoana care crează rig-ul devine mîncăcios, atunci cînd ajunge la cea mai delicioasă parte a păsării. Carne aici e puțină, în schimb sînt muuuulte pene.

Desigur, experimentele culinare aici sunt potrivite.

Wings

 

 

Wings

Prima variantă a aripei, pare a fi cărnoasă (posibil că cineva din băieți a fost înfomentat), în schimb seamănă cu o mîină, care are capacitatea să apuce tot ce e posibil, pînă și să joace cărți. La bază s-a luat un model de aripă din desenul animat Valiant. Rezultatul pare a fi mișto. Numai că, a apărut ceva la mijloc, această aripă e imposibil de inclus în pasăre. Construcția nu e aceeași.

 

Ei bine, au urmat consultații, în urma cărora s-a decis să se realizeze o simbioză între o aripă adevărată de pasăre, care nu are capacitatea de apuca ceva și o mîină de om.

 

 

E timpul să trecem la coadă.

Nu a durat mult timp, singurul lucru care e demn de atenție, e animație procedurală. O porțiune de pene au fost animate manual, restul-automat, pe anumite dependențe.

 

tail

 

În plus, au fost adăugate elemente de reglare, care-i permit să strîngă și să desfacă coada. Acest lucru a facilitat animația și a permis să-i fie adăugată vitalitate personajului nostru.

 

Iată așa arată rig-ul cozii.

Un cap e bine, dar trei e mult mai bine.

 

 

În procesul de lucru a capului lui Ilo, au fost necesare ușoare schimbări.

 

Head

Singura problemă la această etapă au fost ochii, deoarece era necesar să funcționeze tot: și pleoapele, și pupila + comprimarea și tensiunea întregului ochi. Chiar și măciuca trebuia creată în așa fel, ca animatorul să aibă posibilitatea, ca să-i dea forma potrivită.

 

Rig-ul capului conținea 2 orientări: 1 – pe bucăți (blendshapes), al 2-lea conținea oase, datorită cărora a fost posibil de obținut orice emoție sau formă a capului. Era posibil de schimbat mărimile ciocului, lungimea moțului, forma ochilor, mărimea pupilelor ș.m.d. Pe scurt, curcanul putea fi demontat pe bucăți :).

 

E timpul să creăm chipuri.

 

Face

După toate acestea, a fost luată o hotărîre să fie făcută un test final pentru a controla capacitatea de lucru a rig-ului și în genere vroiam să înțelegem dacă ne-a reușit sau nu curcanul.

În procesul de animație au apărut defecte mici, care pînă la urmă a fost eliminate. Spre exemplu, s-a constatat că cinematica inversă a aripilor nu funcționează corect din cauza unei ierarhii rupte în timpul remodelării. La fel, s-a identificat că moțul curcanului are un control insuficient, deaceea am fost nevoiți să-l modificăm. A fost realizată o sistemă din 2 metode de animație a moțului, una a fost dinamică, alta manual, ambele puteau fi sau combinate, sau putea fi folosită metoda cea mai comodă în anumite situații. Așa dar, moțul a fost animat automat cu posibilitatea de corectare manuală în anumite momente.

 

 

Snood

Deci, aripile sunt gata, coada se mișcă. Ne-a mai rămas să adăugăm penele.

 

Plantăm penele.

 

Feathers

 

Realizarea penelor curcanului s-a dovedit a fi înca o problemă interesantă.

 

Ce așteptări avem de la pene?

 

În primul rînd, trebuie să expunem corect o grămadă de pene pe aripi, fără a recurge la lucru manual. E cunoscut faptul că lenea e motorul progresului. Prin urmare, a fost luată decizia de a recurge la script-uri. În plus, a fost necesar să se stabilească un sistem de gestionare a acestora, care va regula toate penele sau anumite porțiuni, iar dacă va fi nevoie, chiar și fiecare pană în parte ( nu întotdeauna procesul automat face exact ceea, de ce avem nevoie noi).

Astfel, se ia curcanul. În rig-ul acestuia se includ penele lungi, care se alipesc manal. În direcția osoasă a aripei se construiește o suprafață suplimentară, care se ajustează în mod automat, formînd aripa. Anume pe această suprafață se montează penele inferioare a curcanului nostru, iar pozitia lor depinde de nivelul deformării suprafeței.

Următoarea sarcină e posibilitatea de redactare manuală a penelor. Am decis să facem un sistem diferențiat, unde animatorul are acces la pene, începînd cu toată suprafața de pene și finisînd cu fiecare pană în parte. În dependență de complexitatea sarcinii, animatorul singur își alege nivelul în care să se aprofundeze.

 

Gestionarea penelor se împarte în 3 nivele:

1.global

2. local

3. individual

Penele inițial pot fi descrise sub formă de curbe (pentru accelerarea procesului de muncă), după aceea sunt convertite în zaruri cu textura alungită.

Așa dar, totul a fost testat și verificat. Într-o singur vas aruncăm mesh-ul final al curcanului împreună cu rig-ul final, amestecăm totul cu sistemul de gestionare a penelor, presurăm un strat gros de condimente sub formă de script-uri și atît!

Maya cu dificultate prelucrază toate scenele propuse. În principiu, totul funcționează, dar nu atît de rapid cum era în timpul testărilor elementelor individuale.

De ce dar să nu animăm toate componentele individual?

“Împarte și conduce!” – spunea cineva foarte înțelept:). Mai întîi animăm curcanul, apoi acoperim un strat după altul cu pene, dacă e necesar includem dinamicul și gata!

Gata! Mulțumiți putem merge și la o pauză de fum.

 

Turkey rig

Cum era și de așteptat, curcanul a fost cel mai complicat personaj, în schimb putem spune ferm că ne putem isprăvi și cu o pasăre.

 

 

 

 

26 de păreri la “Curcanul ILO. Primii pași…

  • клааассс!

    sasa_ce
  • очень живым индюк получился, так держать! Будем ждать открытку с Ило и Зарой.

    OlorIn
  • Sunteti foarte tari !!!

    Bogdan
  • Спасибо!
    Пойду ка я перечитаю урок по крыльям из книги Цыпцына.

    Elddim
  • Аааааааааааааааа! 2/3 роликов не видно :(

    Эмм
  • у нас ведутся тех. работы, скоро все будет в порядке

    Сергей Кириллов
  • урок с костями мы сегодня проходили!(feather_rig.avi)
    Чувствую себя причастным! Приятные чувства!:)

    sasa_ce
  • Эх… Офигенно получается!

    Goodtime
  • ребят а какая програма здесь причастна 3d max или blender ?

    andrei
  • Мы работаем в Maya

    Сергей Кириллов
  • Очень глупо выглядит крыло с 2мя (визуально) локтями. (http://www.youtube.com/watch?v=2P3eqxWJ0aA)
    Напрашивается большая площадь ладони (как в реальности).

    Егор Цыба
  • That’s awesom!!

    WitZ
  • Ce înseamnă rig? E din engleză?

    Dan
  • Rig- termen englez in animatia computerizata, ceea ce inseamna sistem de conducere a personajului

    Сергей Кириллов
  • super

    super
  • You guys are great!

    Man George
  • e ff tare ce faceti:) si totusi fiti mandrii de voi si nu mai vorbiti atata rusa!!! ca va curge sange de moldovean prin vene..totusi.. pupici

    hey
  • добрый день! могу сделать музыку в балкано-цыганском стиле для вашего офигенского мульта :)
    или можно будет даже использовать то что уже мной написано.
    готов сотрудничать.
    http://www.bubamarabrass.ru

    Александр
  • Rigul super, modelul super, animatia super… unica ce n-ar fi super asta e sa auzim glasul lui Andrei Porubin in film… :)

    Spider
  • Бесподобный индюк получается!!!

    Олег Павлович
  • Это просто настоящее искусство!

    Dionys
  • настоящее искусство…
    и титанический труд!

    спасибо вам за это чудо!
    и особенно за то, что рады поделиться со всеми таинством его реализации.

    flutesa
  • salutare. Imi place mult si va admir creativitatea. Abia astept sa vad produsul final. ;)

    Spor si la mai mare :)))

    Tudor
  • Very impressive rigs and animation, guys!

    zanozza
  • Salut la toti ,am deschis google si am vazut cum lucrati si mati inpresionat ,cum faceti aceste imagini miscatoare prin ce programa va rog un sfat ,de e prea deficil sa desenezi fiecare etapa a miscarii unui individ ,si daca ii pute-ti da un sfate ,va rog!

    Gheorghe
  • Супер!!!

    Равшан

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *